הילה הגיעה אלי לקליניקה אחרי ששמעה מחברה שאני מטפלת רגשית מסוג אחר, גם מטפלת קונבנציונאלית, עו"ס בעלת ניסיון עשיר בבריאות הנפש, קב"נית במיל' אבל גם מטפלת ברפואה משלימה. "אני ממש מקווה שתוכלי לעזור לי" אמרה. "קראתי עליך באינטרנט אחרי שדיברתי עם חברה שלי. הבנתי שעזרת לה עם בעיית נדודי שינה ממנה היא סבלה הרבה שנים".
איך מאבחנים נדודי שינה
הילה סבלה כחצי שנה מנדודי שינה. כשמטופל אומר לי שהוא סובל מנדודי שינה, אני בודקת האם אכן הוא עומד בתנאים שאכן מורים על כך כי הוא סובל באמת מנדודי שינה ולא ממצב חולף. כולם כמעט עברו לילה לבן אחד בחייהם, אך אין זה אומר שהם סובלים מנדודי שינה.
יש לדעת כי על מנת לאבחן מצב של נדודי שינה צריך שיתקיימו מספר תנאים משך זמן של לפחות 3 חודשים לפחות שלוש פעמים בשבוע:
- לוקח לכם המון זמן להירדם. אם כל לילה כמעט, פרק הזמן שעובר מהרגע שאתם במיטה ועד הרגע של ההירדמות בפועל לוקח חצי שעה ויותר, אולי יש בעיה.
- יקיצות מרובות. האם אתם קמים כל לילה כמה פעמים ומתקשים להירדם בחזרה? זה עוד סימן לכך שאולי הנכם סובלים מנדודי שינה.
- האם אתם מתעוררים מאד מוקדם לפנות בוקר ואינכם יכולים לישון שוב בכלל?
- האם אתם חשים עייפים ומנומנמים לאחר שנת לילה כאילו לא ישנתם בכלל, או ישנתם מעט?
אם התנאים האלו מתקיימים יתכן כי אתם אכן סובלים מנדודי שינה, אך אבחנה סופית ניתנת ע"י רופא שמתמחה בתחום השינה, לאחר שאתם נבדקים במכון שינה.
הפנייה למכון שינה
לאחר שהילה ענתה שאצלה כל התנאים מתקיימים כבר כמעט חצי שנה, שאלתי אותה שאלות רבות המתייחסות למצבה הנפשי והרגשי, מידת הסטרס הסובייקטיבי והאובייקטיבי שהיא חווה ביומיום, שאלות הקשורות לאורח החיים שלה, היגיינת השינה שלה ושאלות רבות נוספות. הצעתי כי נתחיל בטיפול ובמקביל שתיבדק במכון שינה.
הילה נבדקה במכון שינה ונקבע כי הגורם לכך הוא פסיכולוגי רגשי ולא בעיה פיזיולוגית כלשהי. נטייה לקחת דברים ללב והמצוקה הרגשית המתמשכת שהיא סובלת ממנה, תרמו רבות למצבה. כשהבינה שאין לה בעיית שינה אובייקטיבית, רצונה להביא לשיפור מצבה סייע לה לעבור תהליך טיפולי משמעותי ולאחר כחודש וחצי חשה כי איכות השינה שלה מתחילה להשתפר.
אז מה עשינו בטיפול:
הבנו מה מקור הבעיה ובכך עזרתי להילה למצוא כוחות ומוטיבציה לשפר את מצבה ולעבור תהליך. ללא מוטיבציה לשינוי הוא לא יגיע מעצמו. כולנו מתקשים לשנות הרגלים ולצורך יצירת שינוי, נחוצה הנעה פנימית משמעותית.
מכיוון שהילה הבינה שעיקר הבעיה היא רגשית, הטיפול הרגשי התמקד באופן ראייתה את המציאות, הפרשנות שלה לאירועים והיכולת למצוא הסברים ופרשנות מיטיבים יותר על מנת להפחית מצוקה רגשית. הילה למדה בעזרתי טכניקות וכלים שונים להרגעה עצמית אותם תרגלה בין המפגשים. לצד הטיפול הנפשי נבנתה להילה תכנית המתייחסת להיבטים סביבתיים, גופניים ותזונתיים גם יחד.
התכנית הכוללת ההוליסטית והמקיפה, הביאה לכך שגורמים שונים, שכל אחד מהם תרם תרומה קטנה אך מצטברת לבעיות השינה שלה, החלו להתמתן ולהירגע והתוצאה היתה שהילה חזרה לישון טוב בלילה, ללא צורך בכדורי שינה או טיפול תרופתי כלשהו.